Jakt på Engaholm med Ryssbyelever från Jakt och Viltvårdsinriktningen åk 2

 

Torsdagen den 13 november 2014 samlades sju representanter från KTK samt knappt 20 elever och lärare från Ryssbygymnasiets Jakt- och viltvårdinriktning. Schemat för dagen var taxjakt, taxjakt och åter taxjakt. Innan den ljusfattiga novemberdagen var till ända kunde följande statistik räknas samman: Drevskall ljöd hela dagen, sammanlagt mer än ett dussin olika drev, två fällda rådjur och en ny generation Ryssbyelever hade fått smakprov på vad bra jakt med tax kan innebära.

 

Samling kl. 08.00 vid smedjan på Engaholm. Morgonen bjöd på något milt men ändå typiskt småländskt novemberväder, +8 grader och 4-5 m/s, vindar som under dagen slog om från östliga till västliga, samt dis med knappt 100% luftfuktighet. Okej för hundförarna men allt lite kyligt för passare.  Representanter och hundförare från KTK var Per Jonsson med Härsmes Lotta, Sten Sandin med Deikas Kaj och Stensjöns Stej. Anders Öberg med Rågläntans Sappo, Kenneth Svensson med Transjögläntans Aleks, Martin Ahlström med Traskas Yazza och Traskas Stimma samt Åke Svensson och Björn Lindblom.

 

Eleverna Elisabeth Ekströmer och Ludwig Knutsson agerade jaktledare på ett föredömligt sätt. Första såten som jagades av låg i anslutning till villaområden i östra delen av Alvesta. Området har flera promenadstråk och utnyttjas flitigt av Alvestaborna även en mulen novembertorsdag. För jakten innebär detta faktum två saker: (1) särskild hänsyn till torsdagsflanörer (2) människovana och trångbuktande rådjur. I såten släpptes fyra hundar som i princip drev konstant tills jakten blåstes av. Alla elever fick höra drev och några fick till och med se drevdjur tre gånger. På grund av hondjursförbud och lite oflyt blev det trots detta inget skjutet under förmiddagen. Därefter bjöds det på lunch bestående av kassler och potatisgratäng. Uppskattat av lite frusna jägare.

 

Eftermiddagens såt bjöd på mer normala förutsättningar. Området som jagades av låg söder om sjön Spånen. I norra delen av området både röjdes och gallrades under tiden jakten bedrevs, vilket påverkade både möjligheten att höra hundar och framkomligheten för våra kortbenta ambassadörer. Trots detta tog det knappt en kvart innan Sten Sandins Deikas Kaj drev en liten bock i pass. I samband med att Sten hämtade hunden hos skytten började Martin Ahlströms unghund Stimma väcka knappt 200 m från platsen där bocken sköts. Det drevet vek av söderut parallellt med en av passkjedjorna.  I andra delen av såten fick Kenneths Aleks tag på get och kid som också de gick i pass och kidet kunde fällas.

 

Sammanfattningsvis blev det en mycket trevlig jaktdag där taxarna visade framfötterna och där vi hoppas att en ny generation Ryssbyelever har fått fina och positiva minnen från dagen. En framtidsinvestering för taxen som jakthund.

 

IMG_8533-001

 
Samling efter en mycket trevlig jaktdag på Engaholm. Eleverna Elisabeth Ekströmer och Ludwig Knutsson (till väster i bild) agerade jaktledare. En syssla som de skötte utmärkt. Skyttar var från vänster Max Wahlberg och XX.

Reportaget skrivet av Martin Ahlström

 

 

Ungdomsjakt på Lyngsåsa. 2015

 

Kronobergs Taxklubb fick förfrågan att ställa upp med några taxar för drevjakt på rådjur, räv och hare i Lyngsåsa utanför Alvesta för jaktelever på utbildning för jägarexamen lördagen den 24 januari 2015. Vi var tre representanter från klubben som anslöt med våra taxar. Det var Kenneth från Hjortsberga, Jan Åhman och undertecknad – Per Graesén som deltog med varsin tax.

Förutsättningarna för dagen var på gränsen för det möjliga med kraftig blåst och 2-3 dm snö. Men jaktledaren Magnus Andersson från Engaholms gods försökte lösa uppgiften på bästa vis. Tre såtar avjagades med, under förutsättningarna, bra drev i samtliga såtar. Dock slank rådjuren ut mellan skyttarna utan att möta bly men alla fick ändå utföra vapenvård vid hemkomst från snö, is och vatten.

Vi tackar Jägarförbundet som arrangerade jakten och speciellt tackar vi för den utsökta grillkorven på viltkött som bjöds till lunch.

Per Graesén

 

  005

 

001

 

008

 

Ungdomsjakt på Lyngåsa. 2016

Taxklubben fick förfrågan från jägarexamenselever att medverka på en drevjakt på rådjur, hare och räv i Lyngåsa, Alvesta. Vi var fyra representanter från KTK som anslöt med sina taxar. Kenneth Svensson, Andes Öberg, Sten Sandin och undertecknad - Per Graesen.

Förutsättnngarna för dagen var snöigt men ändå fullt möjligt att genomföra jakten. Ute på hyggena vann rådjuren dock terräng då det var svårt för taxarna att komma fram. Jaktledare för dagen var Magnus Andersson, Engaholms Gods. Han hade lagt upp jakten så att vi kunde gå med tre hundar i varje såt. Två såtar jagades av med bra drev och det blev ett fällt rådjur i varje såt. Vi tackar Sv Jägarförbundet som arrangerade jakten och speciellt för den utsökta viltgrillkorven som bjöds till lunch.

 

Per Graesen

 

025

 

 

024

 

 

022